Căștile de ciclism: alege siguranța!

Indiferent dacă ești pieton, ciclist sau șofer, trebuie să fi conștient de pericolele care se ascund în trafic. Primul lucru pe care trebuie să-l faci: să înveți regulile de bază ale unei circulații sigure. La fel de importantă este și dobândirea rutinei cu ajutorul căreia să faci față situațiilor neprevăzute, periculoase. Pedalează cât mai mult: mai întâi în zone fără circulație, după care, încet-încet, în zone din ce în ce mai aglomerate. Oricând poți solicita sfaturi de la cicliști cu experiență pentru a învăța tehnicile din ciclism. Nu uita să porți întotdeauna casca de protecție!
 
200519 fejvedo 1
 
Nu din întâmplare începem acest ciclu de articole cu prezentarea căștilor de ciclism, căci este una dintre cele mai importante componente a echipamentului de ciclism: dacă nu vrei să investești mult, atunci singurul lucru de care să nu ieși niciodată la pedalat este casca! Și alege întotdeauna o cască de încredere. Majoritatea cicliștilor care pedalează mult au avut experiențe în care casca le-a salvat de la spitalizări îndelungate, sau chiar de urmări și mai grave. Avem chiar între noi un coleg care de curând și-a uitat o dată acasă casca (bine, nu de ciclism, ci de patine cu rotile, a fost implicat într-un accident și a suferit leziuni grave cu spitalizare de multe săptămâni după care încă multe luni de recuperare. Între timp colegul nostru a revenit la serviciu, și ghiciți ce sfat are pentru voi? Da, ați ghicit: să alegeți o cască de încredere și niciodată să nu o uitați acasă! 

Paleta noastră de căști o găsiți aici, iar în următoarele am ales noi câteva exemple specifice:  

ADVENTURE_HB3-9-G-M_P71_20878.jpg
BikeFun Adventure
Detalii produs
DUCKY_MV6-2R_P71_20969.jpg
BikeFun Ducky
Detalii produs
 
Câteva sfaturi de achiziție și de utilizare: 
  • Totdeauna să încerci casca înainte să o cumperi! Câte bordeie atâtea forme de cap! Ca și la ochelari și la cască este important ca să se potrivească pe forma capului tău.  
  • Desigur, tot atât de important este ca mărimea aleasă să fie cea corectă: dor trebuie să măsori circumferința capului și deja ai un punct de plecare la alegerea mărimii căștii! 
  • Nu-ți lăsa niciodată copii la pedalat fără cască! Dacă ești un bun exemplu și ei vor considera că purtarea căștii de ciclism este un lucru de la sine înțeles. Chiar și pentru cei mai mici care stau în scaunul de copil pe bicicleta părintelui purtarea căștii este obligatorie!
  • O cască bună este ținută în loc de sistemul intern de poziționare. Curelușa de fixare de sub bărbie poate să nu fie strânsă tare, fiindcă nu asta ține în loc casca. Există mai multe sisteme de fixare a căști, iar cele cu buton rotitor se pot fixa cel mai simplu, chir prin utilizarea unei singure mâini. Pentru ca casca să se fixeze perfect pe cap, la fiecare echipare și dezechipare este recomandată utilizarea butonului rotitor pentru strângere, respectiv relaxarea sistemului. 
  • Casca (pentru a fi purtată corect) trebuie să stea drept pe cap. Nu este recomandat să cadă în față sau să fie dată pe spate (și acum să nici nu pomenim de greșelile și mai grave...). Casca îți conferă protecția maximă dacă o ai în poziția corectă. 
  • Diferitele modele de căști sunt echipate cu diferite sisteme de confort și extra funcții: buretele interior (antibacterian, înlocuibil) mărește senzația de confort, cozorocul este pentru protecția ochilor, plasa de țânțari te protejează și de alți intruși. Lumina pâlpâitoare de culoare roșie adaugă un plus de siguranță.  
  • Aerisirea este deosebit de importantă. Te termen lung poate să devină foarte neplăcut nivelul ridicat de transpirație și căldura acumulată în interiorul căștii. Pentru utilizare în sezonul cald, casca trebuie să aibă o aerisire excelentă.
  • Se poate considera că perioada de viață a unei căști este cam cinci ani, după care se înlocuiește. După această perioadă stratul de EPS își pierde capacitatea de a absoarbe șocurile, respectiv în momentul impactului nu mai protejează suficient capul.  
  • Când nu este utilizată, casca trebuie protejată de razele UV. După un impact, indiferent dacă se văd urmele impactului sau nu, casca trebuie înlocuită. Stratul de EPS doar în starea nealterată poate conferi protecție maximă. 
  • Design și culoare: alege un model care se potrivește cu bicicleta și hainele tale! 
200519 fejvedo 4
 
200519 fejvedo 2
 
Seria de articole urmează în curând cu o descriere a ochelarilor de ciclism. Să aveți o pedalare plăcută și lipsită de evenimente neplăcute!