Cea mai ușoară bicicletă de serie din lume

14.09.2015.
 
Bicicleta Merida Scultura limited edition, utilizată de echipa profesională Lampre-Merida a devenit disponibilă și pentru marele public. Bicicleta are 4,5 kg și este considerată cea mai ușoară bicicletă de serie.
 
150909 Superlight 1
 
Pentru noul an, MERIDA a reproiectat cursiera de top pentru uz general, Scultura, în a cărei șa cicliștii italieni de la WorldTour au adunat mai multe victorii la etapele de trei săptămâni. Modificările s-au efectuat în special la utilizarea profilelor aerodinamice NACA Fastback și la reducerea greutății generale. Frâna din spate a fost relocată și în a cest mod a ajuns în spatele sistemului pedalier. 
 
Scultura este fabricată în aceeași formă, prin mai multe tehnologii. Cadrul modelului limitat Scultura CF5 realizat prin tehnologia AWS se fabrică în condiții de manufactură, cu utilizarea a mai mult de 400 de plăci din fibră de carbon. Grosimea pereților cadrului în unele locuri este de doar 0,7 mm, greutatea cadrului este de doar 690 grame (în mărimea M/L)!
 
Desigur, pe cadrul Scultura Superlite LTD și componentele de serie sunt dintre cele mai ușoare care se găsesc pe piață. Inginerii proiectanți au avut grijă să creeze o bicicletă total funcțională și nu una bună doar pentru „vitrină”. Recordul de greutate mică este deținut de modelul echipat cu setul de schimbător SRAM Red, varianta mecanică, însă și părți ale setului RED au fost câteodată schimbate pentru ceva mai ușor...
 
150909 Superlight 3
 
A tuning-Între componentele de tuning putem menționa sistemul pedalier THM Composite Clavicula carbon și accesoriile AX-Lightness, ghidon, tijă ghidon, tijă șa. Ca fapt divers putem aminti faptul că greutatea generală a bicicletei ar putea fi micșorată și mai mult prin utilizarea frânelor de carbon AX-Lightness,  însă proiectanții au considerat că oprirea sigură este o prioritate și așa au rămas potcoavele Red. 
 
150909 Superlight 4
 
Așa cum era de așteptat, roțile sunt modele ultraușoare din carbon pentru baieu, cu butuc Tune. Greutatea butucului spate este de doar 150 grame. Șaua ultraușoară Re4mer este aleasă tot din oferta producătorului german Tune. Prețul? Bine peste 10 000 euro…
 
150909 Superlight 2
 Articol de: Takács Tamás

HU | RO