Ghid de participare la Prima Evadare 2016

A durat ceva până când iarna s-a lăsat depăşită, iar acum în sfârşit avem copaci înfloriţi şi temperaturi de peste 20 de grade. Turele de bicicletă sunt deja în toi, iar încet-încet încep şi concursurile de ciclism să fie la ordinea zilei.

Din marea de concursuri se remarcă însă unul, mai mare şi mai îndrăgit decât oricare din România. De fapt din estul Europei. Este vorba de Prima Evadare, concursul organizat de NoMad Multisport, concursul care reuşeşte să strângă la linia de start mii şi mii de iubitori de bicicletă. De la profesionişti precum sportivii sponsorizaţi de noi, cum ar fi Robert Dobai sau Kelemen Arpad care de fiecare dată se luptă pentru podium, la amatorii care vin alături de prieteni să participe la un concurs simpatic ce întăreşte prieteniile şi contribuie pozitiv la condiţia fizică a fiecăruia.

Însă ce faci dacă ai o bicicletă şi vrei să participi. Este bicicleta potrivită? Ai hainele potrivite? Ce faci dacă rămâi în pană pe traseu? Ce faci dacă nu ai deloc bicicletă însă vrei să participi? Iată mai jos câteva sugestii din partea noastră pentru ca experienţa ta la Prima Evadare să fie desăvârşită.

Evident pentru a participa la cel mai mare maraton de ciclism din estul Europei ai nevoie de o bicicletă. Poate ai deja, dar poate te-ai şi gândit să o schimbi anul acesta cu una mai bună. Motivul perfect este Prima Evadare.

Este deja dovedit că bicicleta mtb 29er este cea mai potrivită pentru maratoane. Din acest motiv noi îţi recomandăm un full suspension, MERIDA 2016 NINETY-SIX 9.800, care îţi va permite să pedalezi în cea mai mare viteză şi fără efort peste toate denivelările traseului aşezat în șa. Şi, după cum ştim, ultima parte a traseului Prima Evadare nu este chiar uşoară. Nu este la deal însă terenul este foarte denivelat, iar după aproximativ 50 km orice obstacol devine mai greu de trecut. 

 2016_MERIDA_NINETY-SIX 9.800

Însă la Prima Evadare poţi participa şi pe biciclete ciclocros. Acestea sunt o combinaţie dintre cursiere şi mtb, iar dacă tu ai ceva experienţă aceasta poate fi pentru tine combinaţia câştigătoare. MERIDA 2016 CYCLO CROSS 300 este ciclocros-ul care îţi oferă şi viteza unei cursiere, dar şi robusteţea unui mtb pe teren accidentat.

2016_MERIDA_ CYCLO_CROSS_300 

 Iar dacă eşti doamnă sau domnişoară poţi participa la Prima Evadare cu o bicicletă special gândită a fi folosită de femei. MERIDA 2016 JULIET 7.300 este o bicicletă dotată cu noua generaţie de roţi de 27,5 inch care combină avantajele roţii de 29 inch însă fără a fi penalizată de greutate. MERIDA JULIET 7.300 este gândită să fie uşor de utilizat de femei mulţumită cadrului cu o înălţime mai mică de încălecare, ghidonului mai puţin lat - asemănător umerilor femeilor şi şeii special proiectate pentru anatomia feminină.

 2016_MERIDA_JULIET 7.300

Bicicleta este importantă, însă la fel de important este să te asiguri că ajungi la finiş la fel cum ai plecat. E drept că ajungi mai obosit însă nu trebuie să termini cursa accidentat. În concurs vei avea nevoie de o pereche de ochelari sport dintr-o multitudine de motive. În primul rând pentru a te proteja de soare, evident, sau de ploaie dacă vremea nu este chiar ideală. Apoi pentru a te proteja de praful venit de la ceilalţi concurenţi din faţă sau de la elicopterul care survolează în mod constant plutonul de concurenţi la Prima Evadare. Aceeaşi protecţie îţi este oferită şi împotriva pietrelor care sar din drum de la roţile celor din faţă sau din lateralele tale. Şi nu în ultimul rând te vor proteja de insectele pe care le găseşti peste tot, fie ca traversezi o câmpie fie că eşti prin pădure. Ochelarii NORTHWAVE TOUR PRO sunt printre cei mai buni pentru aceasta sarcină. Dispun de două lentile interschimbabile care acoperă şi protejează o mare suprafaţă din faţa ta. Lentilele sunt din policarbonat, deci super solide şi tratate împotriva aburirii în cazul în care concurezi pe vreme mai rece.

2016_NORTHWAVE GALAXY 

 

Din nou Prima Evadare poate fi pentru tine o ocazie să treci la următorul nivel. Dacă pedalezi de ceva vreme şi ai acumulat deja suficientă experienţă te poţi gândi să treci la încălţămintea dedicată de ciclism cu prindere automată de pedală. Aceşti pantof oferă un mare avantaj faţă de ceilalţi concurenţi. Tu vei putea să aplici putere în pedala şi când tragi, nu doar când apeşi în pedală. În plus, când ajungi pe teren accidentat picioarele nu-ţi vor sări de pe pedale întrucât sunt fixate de ele. Şi nu-ţi fie teamă că nu-ţi vei putea scoate picioarele la timp din pedale la nevoie. Majoritatea pot fi reglate să elibereze mai greu sau mai uşor. Pentru început le poţi regla în aşa fel încât să elibereze cât mai uşor.

NORTHWAVE MTB SCORPIUS 2 PLUS și NORTHWAVE MTB SCORPIUS 2 3S sunt pantofii de mountain bike pe care îi poţi folosi cu succes într-o astfel de competiţie maraton. Talpa este realizată dintr-un amestec de carbon şi cauciuc pentru a oferi şi rigiditate şi confort în acelaşi timp. Apoi acest model dispune de o mulţime de aerisiri care vor contribui la menţinerea unei temperaturi confortabile piciorului tău.

2016_NW_MTB_SCORPIUS_2_PLUS 

2016_NW_MTB_SCORPIUS_2_3S

Un alt avantaj pe care îl vei avea în faţa adversarilor tăi este dacă vei folosi îmbrăcămintea tehnică specializată pentru ciclism, mai exact pantalonul cu bazon şi tricoul din poliester. Poate nu ţi se pare natural să te îmbraci în plastic însă materialele folosite pentru aceste echipamente sunt bine gândite şi realizate în aşa fel încât să fie prietenoase şi delicate cu pielea. Avantajele faţă de tricoul obişnuit de stradă din bumbac sunt nenumărate. În primul rând nu te încălzeşti la fel de tare, aerisirea se face mai bine, iar după ce transpiri şi te opreşti aceasta se evaporă mult mai repede decât dacă ai fi îmbrăcat în bumbac. Recomandarea noastră este tricoul cu mânecă scurtă MERIDA 376 GR în care te vei simţi extrem de confortabil.

tricou MERIDA 376 GR.jpg

Cât priveşte pantalonii cu bazon, aceştia sunt de nepreţuit la un astfel de concurs. Bazonul, „interfaţa” dinte partea ta dorsală şi şa, este fabricat din materiale speciale care amortizează mişcările şi protejează în acelaşi timp. Pantalonii scurţi cu bretele MERIDA dispun de o sumă de specificaţii care îţi vor face participarea la concurs şi mai plăcută.

Esenţial într-un concurs, dar şi la o simplă plimbare pe bicicletă, este să-ţi protejezi capul. Casca de protecţie trebuie să fie nelipsită atunci când pleci la drum pe bicicletă. MERIDA CHARGER 2 te va proteja de eventualele accidente, iar preţul este mai mult decât prietenos. Charger 2 dispune de o aerisire excelentă mulţumită celor 18 fante de ventilaţie şi este foarte uşoară în acelaşi timp.

 

2016_merida_charger-2

Tot legat de protecţie îţi recomandăm o pereche de mănuşi. Fiind vară este suficient ca acestea să fie fără degete pentru a nu deveni incomode în caz de căldură mare. NORTHWAVE JET sunt mănuşile de care ai nevoie pentru a dispune şi de aderenţa perfectă pe ghidon, dar şi pentru a te proteja în cazul în care se întâmplă să cazi.

2016_NORTHWAVE_JET 

Este ştiut faptul că Prima Evadare are loc indiferent de vreme şi nu au fost puţine situaţiile când ploaia nu a ocolit concurenţii. Din aceste motive trebuie să te pregăteşti pentru condiţiile diferite de teren pe care le poţi întâlni pe traseul maratonului Prima Evadare. Dacă este uscat îţi recomandăm anvelopele rapide CST Jack Rabbit pentru 29er. Sunt anvelope special create să ruleze rapid pe teren uscat. Îţi vor oferi aderenţa necesară pe viraje indiferent dacă acestea sunt on sau off road.

Dacă este ud îţi recomandăm anvelopele CST BFT care, mulţumită profilului mai înalt, va rula mai bine pe suprafeţele umede sau cu noroi. Este important însă de reţinut că pe ploaie este foarte important să citeşti terenul corect pentru a alege trasa ideală care conţine cel mai puţin noroi.

 anvelope CST2.jpg

În calitate de sponsor oficial la Prima Evadare, noi vom oferi asistenţă tehnică pe traseu însă este recomandat ca la maratoane să ai la tine şi o cameră de rezervă pentru că nu se ştie unde sau când vei face pană, iar o echipă tehnică este posibil să nu fie prezentă în imediata ta apropiere. Pentru aceasta îţi recomandăm camerele de la CST sau camerele de la Slime acestea din urmă venind cu tot cu soluţie antipană introdusă.

 

camere cst slime.jpg

Şi pentru a pleca mai departe ai nevoie de o pompă cu care să-ţi umfli roata reparată. Aceasta poate fi manuală sau cu cartuşe de CO2. Pompa BIKEFUN CONTROL MINI din aluminiu, este ideală pentru a-ţi încăpea în buzunare sau în rucsăcel. Dar dacă vrei să fii mai rapid şi să obţii încă un avantaj faţă de rivali ia-ţi capul de pompă şi cartuşe cu CO2 care vor umfla roata instantaneu. Genuine Innovations Hammerhead sau Microflate Green Nano te vor scuti de mult efort suplimentar.

 

pompa.jpg

Acum, că ştii mult mai multe despre Prima Evadare şi ce trebuie să faci pentru a avea o experienţă cât mai plăcută nu-ţi rămâne decât să studiezi cât mai atent traseul şi să vezi unde îţi poţi depăşi adversarii sau unde sunt zonele de drum drept unde trebuie să-ţi dozezi energia pentru a-ţi ajunge pentru toţi cei 55 km ai traseului.

Ne vedem pe 08 Mai 2016 la linia de start de la Academia de Poliţie din Bucureşti!