Ghid de participare la Prima Evadare – pantofii de ciclism

15.04.2015.

Nu trebuie să ne ascundem după deget. Prima Evadare nu este un concurs greu. Nu putem să îl comparăm cu Transalp din Europa sau Cape Epic din Africa de Sud. Însă aşa cum este el uşor este printre cele mai dificile din România tocmai pentru că este concursul popular la care vine practic toată lumea.

Majoritatea concurenţilor participanţi la Prima Evadare sunt amatori care doresc să evadeze din cotidian concursul de lângă Bucureşti fiind ocazia perfectă. Însă tocmai acest statut de începător sau amator poate fi îmbunătăţit dacă ştii ce ai de făcut pentru a obţine nişte avantaje faţă de ceilalţi concurenţi.

Vorbim astăzi despre pantofii specializaţi pentru ciclism, cei care se prind de pedală printr-un sistem propriu. De ce să foloseşti aşa ceva? De ce să rişti să cazi în cazul în care pedala nu „decuplează”? În primul rând riscul este extrem de mic din două motive. Primul este pedala care în cele mai multe situaţii dispune de un sistem de reglare a tensiunii de eliberare. Setată la minim nici nu trebuie să te gândeşti că trebuie să scoţi piciorul. În momentul în care vei dori să pui piciorul jos pedala va elibera automat (nu degeaba le spune „automate”). Al doilea motiv pentru care nu trebuie să-ţi faci prea multe probleme este că într-un concurs totul se întâmplă mult mai repede. Dacă cumva se va întâmpla să fii pe punctul de a cădea faptul că tu întinzi piciorul pentru a te sprijini va decupla automat pedala, iar tu vei putea să te opreşti în siguranţă. Singurul pericol aşa zis real cu pedalele automate este practic în oraş. Când oprim la stop majoritatea dintre noi uităm că avem astfel de pedale, iar când ne oprim relaxaţi uităm să mai tragem de picior.

GD195258 crop.jpg

Northwave dispune de o gamă completă de pantofi speciali gândiţi pentru ciclism montan sau off road în cazul concursului Prima Evadare. De la pantofi pentru vârfurile mondiale în ciclism la cei destinaţi amatorilor doritori de ture recreaţionale la munte.

NORTHWAVE MTB SPIKE EVO cu două benzi velcro, şi NORTHWAVE MTB SCORPIUS 3S cu trei benzi velcro, sunt primii pantofi din seria off road. Aceşti pantofi sunt destinaţi celor care acum doresc să treacă la următorul nivel de performanţă şi confort. Confort întrucât Spike şi Scorpius nu oferă doar mai mult control asupra bicicletei ci şi un confort deosebit. Pantofii sunt foarte asemănători cu cei normali de stradă cu excepţia faptului că la aceştia se pot instala în talpă şi plăcuţele de care se prinde pedala. Spike şi Scorpius pot fi de asemenea folosiţi fără probleme şi când mergi pe lângă bicicletă întrucât plăcuţa metalică este îngropată în talpă.

spike scorpius.jpg

Dacă eşti la început şi nu eşti încă sigur dacă ai nevoie de aşa ceva, sau nu practici doar ciclismul de munte ci pedalezi şi în ture de trekking şi cicloturism atunci poţi alege pantofii Northwave Matrix sau Northwave Escape Evo. Aceştia sunt destinaţi traseelor care presupun un grad scăzut de tehnicitate combinat cu o varietate mare de opţiuni ale formelor geografice. De la drumuri de ţară din pământ la drumuri forestiere cu pietriş şi poteci de munte bine delimitate.

northwave Matrix or Escape Evo.jpg

Doamnele şi domnişoarele pot sta liniştite întrucât Northwave dispune în ofertă de încălţăminte special gândită pentru ele. Biciclistele pot alege între modelele KATANA SRS sau ELISIR EVO în funcţie de buget şi nivelul de pregătire. Katana SRS este destinat doamnelor şi domnişoarelor mai avansate întrucât oferă o susţinere mai bună a piciorului prin cele 3 benzi de închidere dintre care una cu cataramă reglabilă. Pe de alta parte Elisir EVO dispune pentru închidere cu doar două benzi velcro lucru care oferă un confort sporit şi suficientă susţinere a piciorului direct proporţională cu nivelul la care se află sportiva.

katana elisir.jpg

Avansând în gamă ajungem la pantofii destinaţi celor care deja au ceva experienţă, iar acum vor să avanseze. NORTHWAVE MTB HAMMER SRS cu două benzi velcro şi cataramă SRS, şi NORTHWAVE MTB NIRVANA SLW2 cu două benzi velcro şi închidere SLW2 se vor potrivi perfect celor care doresc mai multă rigiditate din partea pantofului. Rigiditate superioară înseamnă o mai bună transmitere a puterii de la picior la pedală asta traducându-se printr-o viteză mai mare pe plat sau manevrabilitate mai bună a bicicletei pe o urcare tehnică. Rigiditatea vine din partea tălpii care deja la acest nivel este ranforsată cu carbon. Dar odată cu avansarea în gamă scade şi greutatea pantofului acest lucru oferind şi mai mult confort. Şi pentru că HAMMER SRS şi NIRVANA SLW2 sunt destinaţi celor care dispun de mai multă experienţă pantofii dispun de construcţie termo-sudată şi călcâi suplimentar protejat la care se adaugă ranforsările Super Shield în punctele critice.

hammer nirvana.jpg

Urcând pe scara performanţei ajungem la modelul de vârf reprezentat de NORTHWAVE MTB EXTREME TECH PLUS. Aceşti pantofi dispun de întreaga tehnologie pe care compania italiană Northwave o are la dispoziţie. Sunt pantofii gândiţi să facă faţă celor mai dificile condiţii de concurs şi celor mai mari solicitări din partea ciclistului. Talpa este ultralight, de fapt totul este ultralight, de la talpă la partea superioară. Construcţia este suplă şi permite pantofului să se muleze perfect pe piciorul atletului. Închiderea este complet reglabilă mulţumită celor două catarame SLW2. Rigiditatea este dusă la extrem, asta însemnând performanţă maximă, iar greutatea la minimum, doar 308 grame. Rigiditate nu înseamnă însă mai puţin confort întrucât tehnologia Biomap cât şi branţul Extreme Air Evo asigură tot confortul şi aerisirea de care este nevoie.

 

extreme.jpg

Din acest moment cunoşti pantofii Northwave şi ştii mult mai bine care ţi se potrivesc. Tot ce mai ai de făcut este să îi probezi, să vezi care ţi se potrivesc şi să te mai antrenezi puţin pentru a ocupa o poziţie cât mai bună la Prima Evadare 2015.

HU | RO