Ghidul Sigma. Cum să-mi monitorizez evoluţia iarna asta

 
Cand auzi azi, in anul 2013, 31 de ani de experienta nu poti sa nu ai macar putina incredere in marca respectiva. Iar cand mai adaugi „fabricat in Germania”, deja esti convins de calitate si profesionalism. Foarte pe scurt, aceasta ar fi descrierea marcii Sigma, o marca sinonima cu „valoare” si „competenta”.
 
Sigma produce echipemente pentru ciclist, bicicleta si alergatori. Nu si-a largit gama si spre alte produse inrudite, asa cum au facut alte companii mai putin serioase, ci a ramas pe ce stie sa faca mai bine. Ciclocomputerele sunt unele din principalele produse ale companiei germane, iar primul model a fost lansat in 1982 denumit Cycle Coach. 30 de ani mai tarziu ciclocomputerele Sigma au ajuns la un nivel excelent de calitate si optiuni in utilizare.
 
Varful de gama este Sigma ROX 10.0, un ciclocomputer cu GPS integrat. Ce inseamna GPS integrat? In primul rand inseamna ca nu mai trebuie sa ai un al doilea dispozitiv instalat pe ghidon. Acelasi echipament electronic il vei putea folosi si pentru a-ti masura viteza, ritmul cardiac, inclinatia rampei sau pantei, dar si informatii privind zona in care te afli. ROX 10.0 este sistemul complet pentru ciclistul profesionist. Vitezometrul ofera 5 functii de navigatie, 9 pentru bicicleta,  9 pentru ritm cardiac, 8 legate de performanta si 5 pentru altitudine. La acestea se adauga si conexiunea la calculator prin programul Data Center prin care poti inregistra si monitoriza evolutia ta de-a lungul timpului.
 
ROX®10.0 colaj
 
Daca ROX 10.0 este varful de gama de la Sigma, modelul ROX 5.0 este modelul de baza din seria de top ROX. 5.0 poate deveni pentru tine tovarasul permanent de drum. Sirma ROX 5.0 se potriveste cel mai bine ciclistilor ambitiosi care doresc nu doar sa se plimbe ci sa evolueze cat mai mult la fiecare iesire pe bicicleta. Avantajul lui ROX 5.0 este ca pe ecran sunt afisate mai multe informatii in acelasi timp si nu esti nevoit sa apesi pe butoane pentru a afla datele esentiale pentru tine. In orice moment ai pe ecran 4 valori ale performantei tale cum ar fi ritmul cardiac, cadenta, viteza si distanta parcursa. Nu in ultimul rand ROX 5.0 poate fi folosit si la alergare.
 
ROX 5.0 colaj
 
Facem un pas mai jos in gama si ajungem la ciclocomputerele dedicate sportivilor de zi cu zi. Gama TOPLINE este realizata la fel de bine ca si cele mai scumpe ciclocomputere de la Sigma insa tinand cont de nevoile mai mici ale ciclistilor amatori. Sigma BC 16.12 STS CAD este ciclocomputerul care te va asista intr-un mod foarte profesionist mai ales daca esti ciclist de sosea. Functia pentru cadenta este foarte folositoare atunci cand ai zeci sau sute de kilometri de parcursi pe asfalt. Dar daca esti mtb-ist convins atunci ai mai putina nevoie de functia pentru cadenta, caz in care vei opta pentru modelul Sigma BC 16.12 STS care este, evident, si mai ieftin. Partea frumoasa este ca BC 16.12 poate fi folosit pe doua biciclete, iar recunoasterea se face automat. Nu trebuie sa comuti tu din setari de pe o bicicleta pe alta. In plus odometrul este separat pentru fiecare bicicleta, asa ca poti afla cati kilometri ai parcurs cu o bicicleta si cu cealalta, dar si in total cu ambele.
 
BC 16.12 STS CAD
 
Dar daca te intereseaza doar functiile de baza poti opta pentru un ciclocomputer simplu si fara pretentii. Sigma BC 1009 STS este un dispozitiv electronic care ofera informatii legate de viteza curenta, medie si maxima, distanta parcursa intr-o zi dar si distanta totala parcursa cu bicicleta plus multe altele. In plus ciclocomputerul te anunta daca bateria este pe terminate pentru a nu ramane fara sa stii cat mai ai pana la destinatie. Si poate cel mai important este ca in momentul in care schimbi bateria distanta totala parcursa si inregistrata in dispozitiv va ramane in memorie. Nu se va reseta nimic.
 
BC 1009 STS colaj.jpg
 
Printre cele mai ieftine si accesibile ciclocomputere de la Sigma se numara modele din gama Baseline. Sigma Baseline 700-09 este un vitezometru extrem de bun si robust care iti va fi fidel pentru multi kilometri si ture pe bicicleta. Baseline 700-09 dispune de 6 functii, iar pe ecran vei avea intotdeauna doua linii de informatii cum ar fi viteza curenta si timpul de pedalare. In plus daca nu te deranjeaza faptul ca dispozitivul este legat de senzorul de la roata prin fir, deci nu este wireless, atunci cu atat mai mult vei aprecia pretul redus al produsului. 
 
Baseline 700-09 la 700px
 
Nu in cele din urma cel mai accesibil este modelul Sigma Speedmaster 5000, un vitezometru cu care poti face inconjulul lumii si nu-ti va face probleme. Este extrem de usor de folosit, ideal pentru turele dificile cand nu ai nevoie sa te gandesti la altceva decat la pedalare sau navigatie. Dispozitivul are un singur buton care acceseaza toate functiile: viteza curenta, ora, distanta curenta parcursa, distanta totala si timpul total de deplasare. Practic pentru turul lumii nu ai nevoie de mai mult.
 
Speedmaster 5000 la 700 px
 
Dar daca esti genul de sportiv care prefera sa-si tina toate notitele pe telefonul mobil atunci poti opta pentru centura pentru ritm cardiac Sigma ANT+ Comfortex+ Bluetooth. Cu aceasta centura, care se instaleaza pe pieptul tau, nu mai ai nevoie de un ciclocomputer propriu zis. Telefonul tau smart phone va face toata treaba intrucat centura se conecteaza prin tehnologia Bluetooth. GPS-ul telefonului iti va indica viteza curenta, dar si localizarea in spatiu daca folosesti o aplicatie pentru navigatie. La toate acestea se aduga informatiile despre ritmul cardiac care iti vor spune si cate calorii ai consumat.
 
Sigma ANT+ Comfortex colaj
 
Sigma iti ofera si alte optiuni prin care poti monitoriza performantele. Spre exemplu pulsometrul Sigma PC 15.11 este de fapt un ceas pe care il poti purta la mana. Acesta va monitoriza bataile inimii si in functie de informatiile pe care le introduci, cum ar fi varsta, sexul si greutatea, va calcula cu precizie caloriile consumate. O alta functie importanta este posibilitatea de antrenament pe zone. Daca ai un plan de antrenament bine pus la punct acesta se desfasoare pe zone de ritm cardiac. Sigma PC 15.11 iti va spune cat timp sa te antrenezi in fiecare zona.
 
Pulsmetru Sigma PC 15.11 colaj
 
Tot ce-ti ramane acum este sa-ti faci planul pentru iarna. Este un lucru stiut ca iarna este cel mai bun anotimp pentru antrenament intrucat in timpul verii esti ocupat cu concursurile sau plimbarile de placere. Ideal este ca in primavara sa ai o conditie fizica foarte buna pe care doar sa trebuiasca sa o intretii intr-un mod lejer prin concursuri si plimbari.