GRAVEL VS. CICLOCROS

Ghidon de cursieră, anvelope cu crampoane, frâne pe disc? Pare să fie o cursieră? Poate că este gravel sau ciclocros? Poate amândouă? Aceste întrebări sunt de actualitate și merită un răspuns.
 
 
Cu câțiva ani în urmă a început nebunia gravel, însă nici azi nu este clar de unde a pornit:  din partea producătorilor sau a apărut ca o necesitate din partea utilizatorilor. De altfel și înainte exista această categorie de biciclete, dar sub alt nume: producătorii le catalogau la biciclete de cicloturism iar din punct de vedere tehnologic erau la o distanță de ani lumină față de cele de azi. Ghidonul de cursieră și anvelopele cu crampoane este motivul pentru care mulți o confundă cu bicicletele ciclocros, deoarece chiar experții au probleme de identificare la prima vedere, iar pentru ca să accentueze confuzia, câțiva producători din motive de economie sau alte motive de doar ei știute, au în ofertă biciclete care, din punctul lor de vedere, sunt potrivite pentru amândouă tipuri de utilizare, chiar dacă diferențele dintre cele două domenii sunt semnificative.
 
 Bicicletele din articol:
 
600_blublu_MY2019.jpg
2019 Merida Silex 600
Detalii produs
 
CX_600_grnblk_MY2019
Merida Mission CX 600
Detalii produs
 
Să vedem bazele. La bicicletele gravel, ca de exemplu la Merida Silex, erau concepute ca să se poate continua pedalatul în condiții comode chiar dacă se termină asfaltul și începe drumul pietruit sau un drum forestier.  La aceste biciclete se pot monta toate accesoriile specifice cicloturismului iar geometria este optimizată și  pentru ture lungi. Între timp a apărut solicitarea din partea utilizatorilor ca aceste biciclete să facă față și terenului mai accidentat dacă sunt echipate cu anvelope mai balonate. Am putea afirma că bicicletele gravel sunt biciclete cros/trekking cu ghidon de cursieră, care permit o viteză relativ ridicată atât pe asfalt cât și pe teren mai puțin accidentat. Deoarece nu sunt proiectate pentru competiții ci pentru ciclism de hobby și recreere, confortul și stabilitatea reprezintă un punct forte la aceste modele.
 
Bicicletele ciclocros, ca de exemplu Merida Mission CX, sunt optimizate pentru competiții. Ciclocrosul, precum bine se cunoaște, necesită biciclete rapide, rigide, cu o direcție ușor de controlat și cu un randament ridicat, de unde rezultă că nu prea putem vorbi de mult confort, însă sunt capabile să față situațiilor extreme din timpul competițiilor care pot dura în jur de o oră.
 
Articol apărut în Bikemag.
Un alt articol care dorește să facă lumină în acest domeniu aici.