NoMad Merida CST câştigă singurul maraton pe etape din România, 4Munţi 2014

22.06.2014.

 Numai de bine auzim in ultima vreme despre ciclismul de masa din Romania, lucru extrem de benefic pentru amatori si profesionisti deopotriva, dar si pentru industria in sine. Ultima „reusita” a organizatorilor de maratoane mtb este editia de anul acesta a competitiei 4Munti. De ce este acest maraton atat de important? Din trei motive cel putin. Primul ar fi ca este singurul maraton mtb pe etape din Romania, al doilea motiv este anul acesta a avut 4 etape fata de anul trecut cand a avut doar 3 si nu in ultimul rand pentru ca echipa noastra, NoMad Merida CST l-a castigat detasat cu un avans de 10 minute fata de locul 2.

3

Echipa castigatoare a fost alcatuita din Kelemen Árpád și Robert Dobai insa din partea NoMad Merida CST au participat mai multi ciclisti. Robert Mircea Gustav aka Robike a câștigat la categoria master, Nicoleta Dinu a ieșit pe 3 la categoria mixt cu François, Laszlo din păcate a abandonat, Alex Stancu aka Doc a ieșit pe 3 la solo de o zi și Iulia Crișan pe 6 la etapa din ziua 3. Insa si anul trecut competitia a fost castigata tot de noi victoria de anul acesta fiind a doua consecutivă pentru NoMad Merida CST și a treia pentru Kelmen.

Etapa intai a pornit din Campulung, a avut o lungime de 59 km, o diferenta de nivel de 1850 m, se urca la o altitudine maxima de 1650 m, iar pe parcurs au existat 2 puncte de alimentare. Startul dat la ora 9 dimineata urma sa duca concurentii prin muntii Iezer – Papusa, iar echipa noastra formata din Dobai si Kelemen a avut o evolutie foarte buna. Pe parcurs cei doi au trebuit sa-si adapteze ritmul de pedalat fiecare in functie de celalalt pentru a evolua impreuna. Ziua s-a desfasurat bine insa chair pe final de etapa, cu aproximativ 5 km inainte de finis Robert Dobai face pana. Din fericire schimbarea s-a facut rapid, iar cei doi au terminat pe locul intai la cateva minute in fata locului doi format din Rares Manea si Silviu Manea de la Squeezy Bike-Mania.

Startul celei de-a doua zi s-a dat din satul Stoenesti. Etapa a avut o lungime de 45 km, 1720 m diferenta de nivel, doua puncte de alimentare si o altitudine maxima de 2133 m, exact pe varful Leaota. Pentru a fi atins acest cel mai inalt punct al zilei Dobai si Kelemen au avut de pedalat încontinuu in urcare pret de 26 km. Insa acest lucru a fost unul bun intrucat urcarea era constanta si iti puteai forma un ritm, exat pe placul lui Dobai. Ziua insa nu a fost chair perfecta pentru echipa noastra. După creastă a urmat o zonă de coborâre cu câteva push-bike-uri Rareș Manea preluand conducerea cursei la scurt timp. Kelemen si Dobai au continuat sa ruleze prudent fiind apoi depasiti si de Daniel Rosioru si Marius Petrache de la echipa Sky Wellness / P-Track / XC Riders. In continuare ziua nu a fost a lui Kelemen care nu s-a simtit prea bine. La final NoMad Merida CST a terminat etapa pe locul 3.

2

Ziua a 3a a fost a doua cea mai lunga etapa a maratonului: 57 km, 1820 m diferenta de nivel, 1455 altitudine maxima si 3 puncte de alimentare, iar pentru Robert Dobai, cel putin, urma sa fie o zi grea datorita urcărilor relativ scurte însă foarte numeroase și a unor zone mai greu ciclabile, prin albia unui râu. Ziua a fost foarte disputata. Din start Rosioru si Petrache au avut probleme din cauza unei pene, iar la primul punct de alimentare fratii Manea nu au oprit distantandu-se la aproximativ 1 minut. Insa Kelemen se simtea bine acum, dupa problemele de sanatate avute in etapa precedenta, asa ca cei doi au putut forta. Totusi Dobai a mers mai bine decat Kelemen, iar la final timpul oficial este dat de membrul echipei care termian ultimul. Asa ca pentru ziua si etapa 3, NoMad Merida CST termina pe locul 2, in Clasamentul General fiind tot pe locul 2.

4

Etapa a 4a si ultima avea sa fie cea care decidea invingatorul. Cu o lungime de 45 km, 1600m diferenta de nivel, 1970 altitudine maxima si doua puncte de alimentare, aceasta era una din cele 2 cele mai scurte etape. In plus cei doi ciclisti de la NoMad Merida CST au primit un impuls suplimentar cand cei de la echipa Squeezy Bike-Mania au avut o problema tehnica. Dobai si Kelemen au pus la cale un plan de abordare a etapei intrucat existau sanse reale de victorie. Prima coborare este abordata putin mai lent pentru a nu exista greseli inutile. Apoi, după o perioadă de drum forestier abordata si aceasta cu mai multa grija, s-a intrat pe un single-trail frate cu fotografiile epice din revistele de mountain bike. Aici Dobai reuseste să depășeasca destul de repede echipa din fata - Sky Welness /P-Track / XC Riders, dupa care încearca să țina un ritm susținut pe pantele care în anumite locuri treceau de 30 de grade înclinație.

 5

Ziua nu a fost insa lipsita de emotii. Dupa ce cei doi s-au distantat putin de cele doua echipe urmaritoare si-au dat seama ca pentru a castiga vor trebui sa abordeze foarte agresiv ultima coborare, dar si ultima urcare. Coborarea a fost facuta in forta si nici macar cuiul infipt in roata fata a lui Kelemen nu i-a incetinit. Din fericire substanta autovilcanizanta si-a facut treaba bine. Dupa care a urmat urcarea finala pe asfalt unde cei doi au plusat la maximum pentru a putea recupera cat mai mult. Au trecut linia de sosire primii, asadar au obtintu locul intai in etapa a 4a. Dar oare timpul obtinut era suficnent pentru a castiga si la general? Cei doi si-au consuntat ciclocomputerele si cand au vazut ca locul doi nu a sosit nici dupa 3 minute si-au dat seama ca au castigat.

6

7

„Pentru mine Maratonul MTB 4 Munți surprinde esența MTB-ului de anduranță”, spune Robert Dobai la final de maraton. „Nicio altă competiție MTB din România nu se apropie de aceasta din punctul de vedere al senzațiilor create, al peisajelor oferite, al traseului variat și marcat perfect și, nu în ultimul rând, al atmosferei de prietenie”.

8

Ne bucuram la randul nostru de victoria echipei si-i salutam pe Robert si Arpad pentru reuşită si efortul depus pe parcursul celor 4 zile de competitie. In plus bicicletele Merida Big.Nine Team s-au comportat exemplar pe parcursul celor 205 km de maraton, lucru care a reprezentat inca un ajutor demn de luat in seama la victoria generala a echipei NoMad Merida CST.

HU | RO