Test – cască BikeFun Adventure

11.06.2018.

De-a lungul timpului căștile de ciclism au evoluat devenind din ce în ce mai sigure și mai confortabile. Au evoluat și s-au adaptat în funcție de disciplina pentru care au fost create. Dacă la șosea este nevoie de protecție mai puțină, căștile fiind mai mici, mai subțiri și mai ușoare, la downhill spre exemplu căștile sunt full-face, mai mari și mai grele.

Redactorul Dan Mazilu, de la revista Freerider.ro, a folosit o perioadă casca noastră BikeFun Adventure și ne împărtășește acum părerea sa.

Casca BikeFun Adventure se află undeva pe la mijloc, ea fiind suficient de ușoară pentru a fi potrivită disciplinei mtb cross country, dar oferind în același timp suficientă protecție pentru a putea purta denumirea “Adventure”. Mai precis, adventure înseamnă că această cască dispune de mai multă protecție decât o cască obișnuită pentru mtb. Se vede ușor din imagini că acoperirea oferită în dreptul tâmplelor și cefei este mai mare în comparație cu alte căști de mtb.

005.JPG

Asta înseamnă că poți folosi casca BikeFun Adventure nu doar la turele obișnuite de mtb ci și la excursii offroad mai lungi care implică desigur, aventură.

Confortul asigurat este bun. Pusă pe cap, casca nu prezintă puncte de presiune care să deranjeze în timp. Știm că la început, când stăm pe loc, totul ni se pare ok, dar pe măsură ce mergem pe bicicletă și trece timpul, începe să apară disconfort dacă cumva casca nu este corect construită. În cazul de față totul este în regulă.

002.JPG

Confortul este influențat și de aerisirea căștii. Este nevoie să existe suficiente fante de ventilație, dar și numărul acestora trebuie bine gândit. În cazul de față avem 10 fante pentru intrarea aerului și 13 pentru ieșirea aerului cald generat de capul tău. La interior, o parte din aceste fante sunt unite între ele prin canale care permit aerului să circule peste capul tău, răcindu-l. Pot confirma că după urcările cele mai grele, pe coborâri simțeam cum pot gândi iar la rece.

007.JPG

Greutatea căștii am măsurat-o la 285 grame, pentru mărimea L. Este o greutate mai mare însă per total nu este deloc mare. Ca să explic, ținem cont de faptul că Adventure este mai mare, conține mai mult material pentru a face față unor impacturi mai mari. În al doilea rând e vorba de mărimea L deci evident, și greutatea este mai mare. Pe traseu însă, cele 285 grame nu le-am simțit ca o povară nici dupa o zi întreagă de pedalat.

006.JPG

Cozorocul căștii BikeFun Adventure este detașabil. Personal nu găsesc această opțiune de un real folos decât în cazul în care dorești să folosești casca pe cursieră. Dar și aici, mai mult datorită tradiției, pentru că altfel nu văd motivul pentru care ai ignora beneficiul umbririi făcute de cozoroc.

001.JPG

Mi-a plăcut în mod special opțiunea de reglare a înălțimii hamului de prindere a căștii pe cap. Este o opțiune pe care rar o întâlnești la alte căști, cu atât mai rar la căștile de buget precum Adventure. Practic poți alege cât de sus sau de jos să se strângă casca pe ceafă. Întotdeauna eu am ales ca strângerea să se facă cât mai jos pentru a simți cât mai multă siguranță. Desigur însă că poți alege o fixare mai sus dacă te simți mai bine așa, mulțumită acestui reglaj suplimentar.

008.JPG

Căptușeala prezentă la interiorul căștii oferă la rândul ei confort, mulându-se pe forma capului tău. Am observat că dacă transpir tare, cea mai mare parte din transpirația de pe frunte se oprește în această căptușeală și nu îmi intră în ochi. Căptușeala poate fi scoasă pentru a fi spălată și refolosită.

003.JPG

Altă specificație care mi-a plăcut că există este plasa anti-insecte. O opțiune pe cât de simplă pe atât de utilă. Chiar mă întreb de ce nu este prezentă pe absolut toate căștile de ciclism? Sunt puține lucruri mai deranjante decât să-ți intre o insectă în cască. Dacă este o simplă muscă, să spunem că este doar derenjant. Însă dacă e o albină sau viespe, situația devine dramatică. Așadar nu vei avea aceste probleme cu BikeFun Adventure pe cap.

Sistemul „HeadLock4” este metoda clasică de fixare a căștii pe cap prin rotirea butonului de la spate. Nu prea am ce comenta aici pentru că sistemul este simplu și funcțional. Pe măsură ce rotești, casca se strânge și devine din ce în ce mai sigură. Este un sistem încercat și dovedit că funcționează.

009.JPG

Personal casca BikeFun Adventure mi-a plăcut și m-am simțit bine cu ea pe cap. Apreciez opțiunle pe care le are și o recomand tuturor celor care vor ceva mai mult decât o simplă cască de mtb. O vâd potrivită și pentru trasee de All Mountain sau Trail, mai ales că prețul este unul foarte mic în comparație cu căștie „de renume”.

010.jpg

Casca BikeFun Adventure este disponibilă în două mărimi - M (55–58 cm) și L (58–61 cm) și două opținui de culoare – verde și negru, la prețul de 137 Lei.

HU | RO