Test de lungă durată – ochelari sport Bikefun Target EL

20.09.2016.

Ciclismul este un sport care presupune viteză, iar viteza implică mai multe pericole. Unul dintre ele ține de protecția ochilor, iar această protecție o faci cu ajutorul unor ochelari sport. Există o mulțime de opțiuni pe piață însă fiecare are plusuri și minusuri. Unul din ultimele produse testate de noi sunt ochelarii Bikefun Target EL. Inițial nici nu erau programați pentru test. I-am primit spre utilizare însă am fost atât de mulțumit de ei încât am spus că merită să afle și alții. Ochelarii sunt versiunea „EL” în sensul că în pachet primești încă două lentile de rezervă de culori diferite.

review-test-recenzie-ochelari-sport-bikefun-target-el-05.jpg

Primul lucru care impresionează la acești ochelari este greutatea foarte mică. Poate nu ți se pare așa important sau îți spui că nu te deranjează niște ochelari mai grei însă acești Target EL sunt cu adevărat impresionanți. Efectiv nu îi simți pe nas. Au o greutate de doar 24 grame, cei mai ușori pe care i-am încercat eu.

Partea bună este că această greutate mică nu înseamnă că sunt firavi. I-am folosit întreg sezonul 2016 și nu i-am menajat. Au căzut de multe ori pe jos, pe asfalt sau forestiere și poteci montane, însă zgârieturile se rezumă la doar una singură de 4 mm. Ok, a fost și noroc, dar sunt totuși impresionat. Potrivit specificațiilor lentila nu este deosebită însă fabricata fiind din policarbonat robustețea este asigurată. Nici rama nu este prea subțire. Este minimalistă, dar nu exagerat de simplă sau sensibilă. Cert este că nu s-a rupt nimic din martie până acum, la o utilizare intensă.

review-test-recenzie-ochelari-sport-bikefun-target-el-02-1.jpg

Un alt lucru care a plăcut este ușurința cu care se schimbă lentilele. Nu au fost rare situațiile când la alți ochelari mă străduiam și trăgeam de toate părțile sau îndoiam rama la limită ruperii pentru a scoate sau introduce lentilele. La Target EL schimbarea se face extrem de simplu, ușor și rapid. Lentila intră și iese ușor însă nu atât de ușor ca să iasă sau să cadă singură. Este foarte folositor când te prinde seara pe traseu și vrei să schimbi repede lentila fumurie cu cea galbenă sau transparentă.

Ce am mai observat în timpul turelor de bicicletă sau concursurilor este că ochelarii se comportă foarte bine și la umbră, în pădure, dar și în soare puternic. Lentilele nu sunt fotocromatice însă fumuriul respectiv oferă un excelent echilibru între protecție la soare puternic și vizibilitate la umbră deasă. În pădure poți pedala în cea mai mare viteză fiind în măsură să vad perfect toate obstacolele în timp ce în soare puternic acesta nu era deranjant.

Legat de aspect este știut că frumusețea stă în ochii privitorului. Personal nu sunt adeptul lentilelor dintr-o singură bucată, îmi plac mai mult cei cu două lentile. Însă în cazul de față am trecut peste aspectul estetic întrucât m-am simțit foarte bine cu acești ochelari. Am încercat mai multe mărci și modele însă chiar dacă alții arătau mai „masculin” la final de sezon mi-am dat seama că cel mai mult am folosit acești Target EL. Tot legat de aspect, fumuriul lentilelor principale dispune pe exterior de o oglindă care dă foarte bine în poze.

review-test-recenzie-ochelari-sport-bikefun-target-el-03.jpg

Protecția a fost cât se poate de eficientă. La concursuri sau când pedalezi cât poți tu de tare, vântul nu deranjează, poți ține ochii larg deschiși pentru vizibilitate maximă. Pentru a nu se aburi când pedalezi încet sau stai pe loc, lentilele dispun de două aerisiri mici pe laterale. Se pare că este suficient.

În pachet primești ochelarii Target EL cu lentilă fumurie din policarbonat și încă două lentile de rezervă, de folosit noaptea sau pe vreme înnorată. Mai primești un săculeț din microfibră foarte bun pentru a șterge lentilele sau pentru a transporta ochelarii. Totul este transportat într-un toc „hardcase” de foarte bună calitate.

Pentru tot pachetul prețul recomandat este de doar 128 lei. La preț similar mai găsești alți ochelari de marcă mai puțin „brand name” însă foarte puțini conțin în pachet și lentile de rezervă sau toc solid.

 Specificații:

  • Material lentile – policarbonat S20
  • Lentila fumurie – coeficient de transmisie a luminii: #3, protecţie UV 100%
  • Lentila galbenă – coeficient de transmisie a luminii din categoria #1, protecţie UV 100%
  • Lentila albă – coeficient de transmisie a luminii din categoria #0, protecţie UV 100%
  • Greutate: 24 grame
  • Preț recomandat Terget EL: 128 lei
  • Preț recomandat Target (fără lentile de rezervă): 86 lei

Material preluat de pe Freerider.ro

HU | RO