Vincenzo Nibali câștigă Classic il Lombardia

09.10.2017.

Vincenzo Nibali a încheiat o săptămână de concursuri în Italia cu victorie la il Lombardia, a doua în cariera sa la acest concurs. Pentru întreaga carieră profesionistă, aceasta este a 50a victorie. Cu câteva zile înainte Nibali a trebuit să se mulțumească cu locul 3 la cursa de o zi Tre Valli Varesine în timp ce Sonny Colbrelli a ratat victoria la GP Beghelli cu doar câteva secunde.

Lombardia VNibali climb bettiniphoto_resize.jpg

Fiind pe final de sezon il Lombardia este cunoscută drept cursa frunzelor căzătoare. Traseul dintre Bergamo și Como este plin de cățărări celebre precum Colle Gallo, Colle Brianza, cățărarea spre Madonna del Ghisallo, Colma di Sormano, Civiglio și San Fermo della Battaglia. Vincenzo Nibali mai câștigase această cursă în 2015, iar anul acesta în 2017 era considerat favorit. El urma să aibă susținerea colegilor de echipă Janez Brajkovic, Enrico Gasparotto, Antonio Nibali, Domen Novak, Franco Pellizotti, Luka Pibernik și Giovanni Visconti.

La început șase evadați au preluat conducerea cursei, obținând un avans de 12 minute față de urmăritori. Însă grupul fruntaș a fost ajuns la poalele Colma di Sormano. De aici grupul de favoriți nu i-a lăsat pe atacatori să obțină avans prea mare. Pentru Bahrain Merida, Giovanni Visconti era responsabil de ajutorul pe ultimii 50 km, fiind proaspăt victorios la Giro dell’Emilia cu o săptămână înainte.

Lombardia BMPCT Team bettiniphoto_resize.jpg

Însă pe ultimii 20 km Vincenzo Nibali a fost pe cont propriu. Când francezul Thibaut Pinot a atacat pe cățărarea de la Civiglio, Nibali nu a reacționat imediat. Însă a reușit să-l ajungă pe ultimul kilometru al cățărării. În plus, s-a folosit din plin de coborârea virajată care a urmat. Pe această coborâre spre Como, a obținut 7 secunde avans față de urmăritor.

Lombardia VNibali win bettiniphoto_resize.jpg

Victoria lui Vincenzo nu a fost neașteptată. La cursa de o zi Tre Valli Varesine, el împreună cu Thibaut Pinot au fost cei mai puternici cățărători. Au fost totuși învinși de sprinterul Alexandre Geniez care i-a ajuns abia pe ultimul kilometru al cursei. Apoi, la GP Beghelli echipa Bahrain Merida s-a descurcat foarte bine susținându-l pe Sonny Colbrelli. Doar ultimii 5 km i-a făcut singur.

Lombardia VNibali trophy bettiniphoto_resize.jpg

 il Lombardia editia 111: Bergamo - Como, 247km

1. Vincenzo Nibali, ITA/BAHRAIN MERIDA PRO CYCLING TEAM, 6:15.29
2. Julian Alaphilippe, FRA, + 0.28
3. Gianni Moscon, ITA, + 0.38

Foto: Bettini Foto

HU | RO