Vincenzo Nibali locul 2 la Turul Itlaiei 2019!

Vincenzo Nibali s-a înscris anul acesta la Turul Italiei cu scopul clar de a-l câştiga şi adăuga la palmares ce-a de a 3a sa victorie la general. La final sicilianul a fost învins doar de Richard Carapaz din Ecuador. Însă clasarea sa pe 2 la general şi locul 3 pentru Bahrain Merida Pro Cycling Team în clasamentul echipelor, poate fi considerată un adevărat succes.

În a doua zi de pauză de la Turul Italiei 2019, Vincenzo Nibali era pe 3 la General, un minut în urma lui Primoz Roglic şi 1,47 minute după Richard Carapaz. Însă a 3a săptămână de concurs a oferit multe ocazii de îmbunătăţire a poziţiei la general, iar împreună cu Damiano Caruso şi Domenico Pozzovivo Nibali se putea bizui pe cei doi ciclişti puternici din echipă pentru etapele de munte. Chiar dacă pasul Gavia din etapa 16, a trebuit să fie eliminat, etapa s-a dovedit a fi un adevărat test de putere datoriă ploii şi temperaturilor joase din Mortirolo. Aici echipa a început să lucreze pentru a pune la încercare rezistenţa liderului la general Richard Carapaz. Dacă faţă de Carapaz, Nibali nu a reuşit să se apropie, a obţinut totuşi o distanţare faţă de alt rival puternic Primoz Roglic, adăugând 1,2 minute între ei, avansând astfel pe locul 2 la General. Victoria de etapă cu finiş la Ponte di Legno, a fost disputată cu atacuri lansate devreme de ciclişti care nu prezentau o ameninţare la Clasamentul General.

03.jpg

Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi a doua zi în drum spre Antholz, cu vreme umedă şi rece. Mikel Landa a acceretat pe căţărarea finala, iar pe ultimul kilometru Vincenzo Nibali nu a reuşit să stea la roata lui Richard Carapaz. Dar mulţumită colegului de echipă Domenico Pozzovivo, Nibali a obţinut o limitare la pierdere, de doar 7 secunde. Etapa a 18a a fost ultima şansă pentru sprinderi să arate ce pot. Bahrain Merida Pro Cycling Team şi-a concentrat eforturile pentru a-şi duce liderul la finiş în siguranţă, lucru care s-a întâmplat fără probleme. Mai rămăseseră doar trei etape din care două în munţi. Cu finiş în San Martino di Castrozza, etapa 19 a oferit o mulţime de peisaje spectaculoase însă etapa nu a fost suficient de grea pentru a face o selecţie. Vincenzo Nibali şi Primoz Roglic au atacat pe ultimele căţărări, dar fără să reuşească detronarea rivalilor.

01.jpg

Penultima etapă a Turului a avut peste 5.500 m urcare. Pentru moment podiumul lui Nibali a fost în pericol când Miguel Lopez a atacat puernic în pasul Manghen. În acel moment doar Carapaz şi Landa au reuşit să menţină ritmul. Mai rău de-atât, trioul a prins primii atacatori înaintea vârfului, mulţumită ajutorului venit din partea celorlalţi membri din echipă. Aici Nibali şi Roglic au pierdut 20 secunde în drum spre vârf. Dar de aici Nibali s-a folosit de talentul său de coborâtor, apropiindu-se repede de rivali. În continuare ritmul s-a domolit puţin, iar câteva grupuri s-au unit în vale în timp ce liderii au cerut armistiţiu până la ultimele două căţărări ale etapei. Apoi Mikel Landa a atacat iarăşi forţându-i pe Roglic şi Nibali la urmărire. Cei doi nu l-au ajuns înainte de vârf însă Nibali a început o nouă coborâre vijelioasă, apropiindu-se de Landa. În felul ăsta l-a lăsat în urmă pe Roglic, dar nu şi pe Carapaz. Ciclistul din Ecuador a fost prea puternic pentru a fi lăsat în urmă pe căţărarea finală, iar Nibali a terminat pe 5.

02.jpg

Înainte de contratimpul individual concludent, Vincenzo Nibali încă era în urma lui Richard Carapazcu 1,54 minute, o marjă prea mare pe care să o recupereze pe o distanţă de 17 km. La contratimp Nibali a fost penultimul la start. Cu un ultim efort el a reuşit încă un rezultat de Top 10, terminând pe 9, cu o poziţie în faţa lui Primoz Roglic, care câştigase primele două contratimpuri din Tur. Însă faţă de Carapaz a redus doar 1,05 minute.

Cu un finiş la General pe locul 2, Vincenzo Nibali şi-a înscris în palmares al 11lea podium la un Grand Tour, un rezultat impresionant în sine! Damiano Caruso a finalizat Turul şi mai bine. Terminând pe locul 4, el a înregistrat încă un rezultat de Top 5, reuşind asta în ciuda rolului său complicat pe care l-a avut în echipă de-a lungul săptămânii 3 de concurs. Iar de vreme ce Domenico Pozzovivo a făcut şi el mult mai mult decât putea în mod normal la contratimp, echipa Bahrain Merida Pro Cycling Team a obţinut şi locul 3 la Echipe.

102nd Giro d’Italia, Clasament final
1. Richard Carapaz, ECU, in 90:01.47 ore
2. Vincenzo Nibali, ITA/BAHRAIN MERIDA PRO CYCLING TEAM, + 1.05
3. Primoz Roglic, SVN, +2.30

Clasament echipe
1. Movistar Team in 270:44.14 ore
2. Astana Pro Team, + 17.36
3. BAHRAIN MERIDA PRO CYCLING TEAM, + 18.31