50 de ani de experiență și istorie Merida

2022 este anul în care Merida sărbătorește 50 de ani de existență și experiență! Și este ocazia perfectă să privim în trecut și să admirăm câteva dintre cele mai de succes și interesante tehnologic biciclete create de Merida.

Una dintre cele mai interesante este gama de biciclete cu cadru din magneziu, lansată în 1998, cea mai cunoscuta fiind Merida MAGNESIUM MARATHON. Această bicicleta de cross-country a fost folosită de Sabine Spitz care a ieșit pe locul 9 la Olimpiada de la Sydney din anul 2000, dar și de Gunn-Rita Dahle Flesja în 2004, care a și câștigat aurul la Olimpiada de la Atena. Mulțumită utilizării aliajelor din magneziu, bicicletele erau foarte ușoare, putând ușor concura cu echivalentele vremii din carbon.

01.jpg

Totuși, deși magneziul era un material interesant de folosit la fabricarea bicicletelor ușoare, până la urmă carbonul a câștigat cursa, iar pentru asta au existat mai multe motive: în vreme ce era cu aproximativ 33% mai ușor decât aluminiul și 75% mai ușor decât oțelul, magneziul era mai puțin rezistent decât aluminiul, fiind și sensibil la coroziune.

02.jpg

De asemenea, sudura magneziului era mai complicată decât la aluminiu. Mai mult, magneziul este reactiv și dacă îl aprindeai, fiind sub formă de pulbere, ardea la temperaturi foarte mari, iar dacă încercai să-l stingi cu apă sau dioxid de carbon, acesta ardea și mai tare.

03.jpg

Astăzi magneziul încă este folosit la biciclete, cum ar fi la brațele inferioare ale furcilor cu suspensie sau la carcasele motoarelor electrice, dar când vine vorba de producție în masă a cadrelor, magneziul nu a reușit să facă o diferență.

04.jpg

Acestea au fost motivele pentru care bicicletele Merida din carbon, dezvoltate în paralel, au devenit viitorul celor mai performante cadre. Însă Merida nu a încetat niciodată să caute următoarea inovație care te va ajuta și mai mult în turele tale cu bicicleta.