Biciclete trekking Merida de la A la Z

Cross? Fitness? Poate să pară straniu, dar toate acestea intră în categoria de „biciclete trekking”, deși sunt concepute pentru diferite domenii de utilizare. Nici la Merida nu este altfel: există o nevoie de biciclete de oraș, de fitnes, de ture și să nu uităm nici pe cei care pedalează preponderent pe asfalt însă periodic vor să iasă și pe teren.
 
200320 trekking 2
 
Există o masă mare de cicliști care consideră că orice bicicletă care nu este MTB sau cursieră, este trekking. Această raportare, de altfel, este întemeiată, căci nu demult existau doar biciclete pentru ture, echipate cu de toate și fiecare se apuca să construiască din aceste biciclete modelul care să fie potrivit pentru nevoile sale. Din fericire azi nu mai trebuie să te apuci singur să modifici bicicleta: există pentru toate stilurile o categorie specifică de biciclete. 
 
 
 900_blkslv_MY2020.jpg
Merida Speeder 900
Detalii produs
 
100_gryblu_MY2020.jpg
Merida Speeder 100
Detalii produs
 
200320 trekking 5
 
Rămânând tot pe asfalt, dar abordând un stil mai sportiv, urmează bicicletele fitnes. Sunt mulți care doresc să facă câte un antrenament la sfârșit de săptămână însă nu doresc să investească într-o cursieră, cu atât mai mult că anvelopele subțiri nu sunt cele mai potrivite pentru oraș, iar poziția tip sport pe astfel de biciclete este prea incomodă pentru deplasările în timpul săptămânii. Pentru aceste persoane este ideală seria Speeder de la Merida.
 
200320 trekking 1
 
Bicicleta fitnes este mai ușoară decât tradiționalele trekking, în primul rând că au un design curat, simplist și în al doilea rând nu au furcă cu suspensie, iar cadrele sunt mai ușoare. Pe Speeder vom găsi anvelope late de 32 mm, care sunt mult mai prietenoase cu denivelările asfaltului decât mărimea de 25-28 mm specifice cursierelor. Bicicletele fitnes conferă o poziție corporală tip sport, însă sunt echipate cu ghidon drept ce are ca rezultat o poziție confortabilă. În vreme uscată sunt o alternativă viabilă chiar și pentru bicicletele urban, amintite mai devreme, cu atât mai mult că și aceste biciclete pot fi echipate cu aripi și portbagaj. 
 
XT-EDITION_grngrn_MY2020.jpg 
Merida Crossway XT-Edition
 
Dacă am dori să folosim o bicicletă de oraș sau fitnes nu doar pe drumuri asfaltate, atunci avem nevoie de un cross trekking, serie care la Merida apare sub numele de Crossway. În ce diferă cross trekking de celelalte biciclete? În multe. Fiecare model este echipat cu suspensie față, potrivită pentru drumurile pavate sau chiar de pământ (deși la noi câteodată chiar și pe asfalt este nevoie de telescop). Anvelopele au o lățime de 35-40 mm și pot să aibă chiar mici crampoane, pentru ca și pe drumurile de pământ să se poată avansa în maximă siguranță. Componentele unei astfel de biciclete vin de pe teritoriul MTB. Unele au și tijă șa cu suspensie telescopică pentru a micșora efectul drumurilor denivelate. Aceste biciclete pot fi folosite zilnic și în oraș: se pot monta aripi, portbagaj și cric. Dacă nu avem intenția să abordăm un stil sport, atunci aceste biciclete cross trekking pot să ne servească ca un adevărat „bun la toate”, deoarece se pot folosi atât în oraș cât și la cicloturism, sau chiar ieșiri pe teren moderat accidentat. 
 
200320 trekking 3
 
Acum, că am ajuns la capătul prezentării bicicletelor trekking, trebuie să pomenim și de eBike-uri, care este cel mai nou trend! În seria eSpresso se pot găsi modele de oraș, full echipate, sau chiar și biciclete electrice cu care se poate ieși și pe teren. 
 
400_EQ_grnblk_MY2020.jpg 
Merida eSpresso 400 EQ
Detalii produs
 
Cu denumirea de eSpresso City, există și modele de damă, cu înălțime joasă de încălecare, care reprezintă o alegere ideală atât pentru tineri cât și vârstnici, pentru utilizare în condiții de oraș sau ture de sfârșit de săptămână. Aceste biciclete sunt echipate cu un acumulator de 500 Wh și sistem cu motor Shimano StePS, care asigură o autonomie de până la 140 kilometri. 
 
700_whtblk_MY2020.jpg 
Merida eSpresso City 700 EQ
Detalii produs
 
Bicicletele electrice eSpresso cu indicativul EQ sunt echipate cu de toate: aripi, portbagaj, cric, lumini. La o primă abordare, greutatea de 22 kg poate fi un pic surprinzătoare, însă folosind doar ajutorul electric cel mai slab („Eco”), această greutate în plus nu doar că dispare, ci dă impresia că este o bicicletă ultra ușoară, iar pe zonele de urcare poate să dea impresia că înaintăm cu o viteză care poate concura cu cea a cicliștilor profesioniști. Desigur, și aceste biciclete se deplasează doar dacă se pedalează: sunt biciclete adevărate și nu motociclete electrice! 
 

Sperăm că am fost de ajutor cu acest articol pentru a putea naviga între nenumăratele modele de biciclete. Dacă totuși ai întrebări, poți apela la Centrele de Test Merida, unde poți testa anumite modele de biciclete!