Gravel pe Colinele Transilvaniei, cu Merida Silex

 Colinele Transilvaniei este regiunea din centrul țării mărginită la nord de râul Târnava Mare și la sud de Olt, cu orașul Sibiu în marginea sa vestică și Rupea și Făgăraș la est. Este o zonă întinsă, plină de pitoresc. Iar asta mulțumită colinelor, dealurilor mai mici care o alcătuiesc în totalitate. În ultimii ani regiunea a devenit foarte populară pentru turism și cicloturism mulțumită așezărilor săsești printre care sunt și, desigur, deja celebrele Saschiz, Bunești, Meșendorf și Viscri.

 

Pe bicicletă întreaga zonă poate fi ușor parcursă, bicicleta ideală fiind gravel bike-ul. Motivul este destul de simplu și anume, gravel-ul este versatil atâta vreme cât nu-l împingi la extreme, iar pe Colinele Transilvaniei nu ai extreme ci doar drumuri asfaltate județene și comunale, drumuri forestiere și de pământ, drumuri de iarbă și poteci. Iar dintre cele mai versatile și potrivite biciclete gravel din lume este Merida Silex mulțumită, în primul rând, geometriei sale relaxate, potrivită pentru drumuri lungi.

 

Tura descrisă aici începe din orașul Avrig și durează două zile. Prima zi este destul de lungă, 100 km, însă desfășurându-se în cea mai mare parte pe drumuri asfaltate, distanța poate fi parcursă destul de repede. Ziua se încheie în cunoscutul sat săsesc Viscri, în mare suprafața de rulare fiind 40% gravel și 60% asfalt, de calitate mai slaba, deci practic tot gravel. Traficul pe aceste drumuri județene și comunale este extrem de redus. Dacă întâlnești 3-4 mașini pe oră.

 

Ziua a doua este mai scurtă, în jur de 55 km și se termină la Sighișoara. Pentru această zi peisajul se schimbă complet întrucât în prima parte vei pedala pe potecile construite chiar de echipa noastră de mtb NoMad Merida CST împreuna cu Fundatia ADEPT, trasee folosite la cunoscutul concurs de mtb maraton TBT Race.

 

Partea a doua a zilei o vei petrece pe drumuri de țară, traversând alte câteva sate săsești. La final vei reieși la asfalt, în DJ 106 și, luând-o pe direcția nord, vei ajunge la Sighișoara unde este și punctul terminus al acestei excursii.

 

Tura este extrem de relaxată mulțumită zonelor liniștite prin care treci. E drept că ziua 1, având puțin peste 100 km, poate fi grea pentru cei cu mai puțin antrenament. Însă gândește-te că dacă o faci într-o zi de vară, când ai foarte multe ore de lumină, nu trebuie să te grăbești, putând să faci pauze lungi. Mai mult, știi că seara în Viscri te așteaptă o cazare frumoasă, un duș fierbinte și o masă copioasă. Track-ul gps al acestei ture de două zile poate fi downloadat de aici.

 

Așa cum am spus la început, bicicleta potrivită pentru această tură este Merida Silex, varianta normală sau electrică Merida eSilex. Este o bicicletă care combina cu succes viteza pe asfalt a unei cursiere cu confortul pe off-road al unui mtb.

 

(foto cover Tamás Sisak)