Merida Crossway, Speeder sau Silex? Care este alegerea potrivită pentru tine?

Dacă ești în căutarea unei biciclete care să te ajute cu adevărat în oraș, să îți îmbunătățească condiția fizică sau cu care doar să te relaxezi în weekenduri, atunci Merida SPEEDER, CROSSWAY și SILEX sunt modelele care îți vor îndeplini dorințele.

Toate sunt fabricate având la bază atenția la detaliu pentru care Merida este cunoscută, cu cadre de înaltă calitate și componente proiectate să reziste la utilizare intensă. Toate folosesc frâne pe disc, pentru a fi eficiente indiferent de vreme și este posibil chiar să instalezi pe ele aripi, portbagaje și cric, pentru a le putea folosi întreg anul, indiferent de condițiile meteo. Toate se simt la ele acasă pe asfalt, dar la fel de bine le poți folosi și off-road, fiind capabile să transporte bagaje, fie că te duci spre serviciu sau spre cabană.

Totuși, fiecare bicicleta are punctele sale forte, care o fac să fie mai bună sau mai puțin potrivită pentru diferitele tipuri de activități. Iată care sunt acestea.

 

Merida SPEEDER

Așa cum spune și numele, gama SPEEDER este despre acoperirea rapidă a distanțelor. Bicicleta este proiectată să ofere aproape întreaga performanță pe care ai primi-o de la o cursieră, dar pe care vei avea o poziție mai dreaptă și mai confortabilă. De asemenea, ghidonul plat, spre deosebire de cel „drop” de la cursiere, îți oferă și vizibilitate mai bună, ceva foarte util în traficul urban. Îi spunem bicicletă de oraș, pentru că este ideală pentru drumurile urbane, dar care se descurca decent și pe poteci de bună calitate.

SPEEDER_300_bluslv_MY2022 (1).jpg

Pentru că este atât de înrudită cu o cursieră, Merida SPEEDER este potrivită a fi folosită pe asfalt, iar asta datorită anvelopelor slick și rapide, de 32 mm lățime. Anvelopele rulează rapid, însă pentru că balonul este mai mic, înseamnă că nu sunt cele mai confortabila în afara asfaltului.

Toate bicicletele din gama SPEEDER sunt echipate cu furcă din carbon, care oferă eficiență și greutate redusă, dar ajută și la atenuarea vibrațiilor. Bicicletele din gama Speeder nu au suspensii, pentru a menține redusă greutatea, asta însemnând însă și că eficiența lor la pedalare este maximă.

De asemenea, bicicletele dispun de transmisie adaptată mai degrabă pentru viteze mari decât pentru urcatul munților sau zone dificile off-road. Așadar, ține cont de terenul pe care vei pedala, când alegi această bicicletă.

 

O bicicletă Merida SPEEDER este potrivită pentru tine dacă:

-          Vrei o bicicletă cu toată viteza pe care o cursieră o are, dar nu vrei ghidon de cursieră.

-          Vrei să pedalezi cu viteză și în general pe asfalt plat

-          Ești dispus să sacrifici puțin din confort pentru viteză și greutate mică.

Bicicletele Merida SPEEDER pot fi studiate aici.

 

Merida CROSSWAY

 

Chiar dacă Merida CROSSWAY este mai mult decât capabilă să facă față junglei urbane, bicicleta a fost consturită în primul rând cu gândul la excursii, având geometrie și manevrabilitate gândite pentru confort. Aceste biciclete sunt cunoscute și sub denumirea de „Hibride”, întrucât sunt o combinație interesantă între cursieră și mtb.

CROSSWAY_500_redred_MY2022.jpg

Cu roți cu diametru mai mare și lățime mai mare, de 40 mm, plus profil adaptat și furcă cu suspensie la toate modelele, bicicleta este mai mult decât potrivită pentru drumurile off-road, indiferent dacă vorbim despre drumurile forestiere de weekend sau excursii de trekking de mai multe zile. De asemenea multe biciclete din gamă sunt echipate și cu tijă de șa cu suspensie, pentru și mai mult confort. Nu în ultimul rând, pipa poate fi reglată pe înălțime, pentru a se potrivi cu dorințele tale.

Această versatilitate este îmbunătățită și de gama mai mare de viteze, în comparație cu ce găsești la Speeder sau Silex, bicicletele din gama Crossway dispunând de trei foi la schimbătorul față, care îți vor permite să pedalezi pe orice, de la urcări abrupte la zone plate.

Și bicicliștii cu mobilitate redusă se vor bucura de Merida Crossway, pentru că exista și opțiunea cu cadru jos, peste care nu trebuie să ridici piciorul.

 

O bicicletă Merida CROSSWAY este potrivită pentru tine dacă:

-          Vrei mai mult confort prin suspensia față și anvelope mai mari și nu te deranjează că sunt ceva mai grele

-          Vrei să ai opțiunea cadrelor joase

-          Ai nevoie de o gamă foarte largă de viteze, potrivite și pentru munte și pentru șes

Bicicletele Merida CROSSWAY pot fi studiate aici.

 

Merida SILEX

Merida SILEX este bicicleta dedicată pentru gravel, capabilă să iasă pe off-road, având capabilități foarte apropiate de mtb. Dar pentru că are ghidon asemănător cursierelor, este foarte rapidă și sportivă și pe asfalt. Silex se poziționează undeva între mtb și cursieră de anduranță (cu geometrie mai mult confortabilă decât sportivă), fiind însă mult mai sportivă decât CROSSWAY. Este gândită să o folosești și la excursii însă nu în sensul tradițional, fiind perfectă pentru turele rapide și cu puține bagaje, care pot fi amplasate în multe locuri pe cadru și furcă.

SILEX_200_ornblk_MY2022 (1).jpg

Însă chiar dacă la origine este o bicicletă sportivă, abilitățile pe care le are pe teren mixt și versatilitatea la transportul bagajelor au făcut ca Silex să fie apreciată de mult mai mulți cicliști, care vor s-o folosească și în oraș sau la navetă.

Cea mai mare deosebire vizuală dintre SILEX și celelalte două biciclete este că este echipată cu ghidon similar celui de cursieră. Asta înseamnă că trebuie să ții mâinile în dropuri pentru a beneficia de cea mai bună manevrabilitate și eficiență în utilizare, oferind însă, în egală măsură, și confort atunci când ții mâinile sus pe ghidon. Iar asta mulțumită geometriei mai confortabile decât la o cursieră, întrucât ghidonul este poziționat mai sus. Asta ajută mult în off-road, dar oferă un mare avantaj și în oraș. Stând mai drept, ai și vizibilitate mai bună.

Pentru a oferi mai mult confort și control pe off-road, Merida Silex este echipată cu anvelope mai mici 650b, cu volum mai mare de 45 mm sau anvelope 700c cu volum puțin mai mic, de 38 mm lățime. Ambele tipuri sunt anvelope profilate pentru a oferi aderență când nu ești pe asfalt. Nu în ultimul rând, roțile dispun de ax through pentru rigiditate mai bună și securitate.

Pe Merida Silex nu vei găsi furcă sau tijă de șa cu suspensie, pentru a menține greutatea redusă, însă toate modelele sunt echipate cu furcă din carbon, care ajută la atenuarea vibrațiilor. De asemenea, modelele de top au cadre din carbon, ceea ce înseamnă greutate totală mai mică.

Bicicletele Merida Silex sunt disponibile în variantele cu două sau o singură foaie în față, combinate cu pinioane cu o gama foarte mare de viteze. Acestea sunt optimizate mai mult spre viteze mai ușoare, pentru off-road, în comparație cu SPEEDER, și gamă mai îngustă în comparație cu CROSSWAY.

Chiar dacă Silex este mai sportivă, în comparație cu celelalte două biciclete, aceasta oferă un număr foarte mare de locuri unde poți prinde bagajele, însemnând că este o opțiune foarte bună pentru excursii mai lungi. Poți chiar să instalezi aripi, acestea nefiind standard.

 

O bicicletă Merida SILEX este potrivită pentru tine dacă:

-          Îți dorești o poziție sportivă pe bicicletă și nu te deranjează ghidonul tip drop

-          Vrei să ieși pe off-road des, dar nu vrei să ai și greutatea care vine de la suspensii

-          Vrei să pleci în excursii, dar cu bagaj puțin

 

Bicicletele Merida SILEX pot fi studiate aici.