Merida REACTO sau Merida SCULTURA? Care este mai bună pentru mine?

Când vine vremea să alegi o bicicletă performantă de șosea, care a dovedit că este bună în cursele de World Tour, și Merida REACTO, dar și Merida SCULTURA sunt premiate. Însă dacă ar fi să alegi, care ar fi mai bună pentru tine și stilul tău de pedalat?

Diferența principală dintre cele două este destul de clară și simplă. Merida SCULTURA este proiectată să fie versatilă, bună și la urcări și la coborâri, dar și confortabilă. O poți folosi și dacă vei face sprinturi în grup cu prietenii, dar și dacă ieși la ture lungi de o zi.

Prin comparație Merida REACTO este o bicicletă aerodinamică, al cărei scop principal este să meargă cât mai repede, uneori sacrificând din confort datorită rigidității cadrului. De asemenea, deși cursiera este impresionant de ușoară, performanța aerodinamică implică o greutate puțin mai mare, comparată cu echivalentul SCULTURA.

Acest lucru se întâmplă pentru că la Reacto se folosesc alt tip de profile pentru cadru, denumite NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) fiind un profil optimizat pentru aerodinamică.

Comparat cu profilul rotund al unui tub normal de cadru, acest NACA „taie” aerul mult mai eficient și mai curat, greutatea mai mare venind din cauza faptului că se folosește mai mult material pentru a crea această formă.

Aerodinamica de la Reacto nu se oprște la cadru ci continuă și la roți, ale căror jante au profil mai “adânc”, fapt care ajută la o aerodinamică mai bună. De asemenea, tot la Reacto avem integrare completă a cablurilor prin cadru, pentru aerodinamică mai bună, dar și estetică mai frumoasă.

Pe de altă parte Merida SCULTURA a fost proiectată să ofere confort foarte bun, având și țeava top tube a cadrului mai înclinată. În acest fel tija de șa devine mai lungă, deci mai flexibilă, îmbunătățind confortul.

Însă chiar dacă Scultura nu este o bicicleta “aero” prin definiție, dispune totuși de elemente aerodinamice venite de la Reacto. Spre exemplu la Scultura avem aerodinamică prezentă la țevile cadrului, dar mai puțin într-un mod extrem cum este la Reacto. De asemenea, la Scultura vedem colierul tijei de șa ascuns, dar și ghidon și pipă combinate, acestea fiind alte elemente care contribuie la aerodinamică.

Exista însă și asemănări între biciclete, cum ar fi faptul că pe ambele poți pune anvelope cu lățime maximă de 30 mm, acestea contribuind la mărirea confortului, dar fără a mări și frecarea cu drumul. De asemenea, și la Reacto și la Scultura primești prinderea through axle a roților, pentru rigiditate mai bună.

 

Alege Merida REACTO dacă:

- Pedalezi mai puțin la munte, la viteză mai mare și ai nevoie de aerodinamică bună

- Confortul și greutatea nu sunt la fel de importante pentru tine ca viteza

- Vrei o bicicletă rapidă și categoric focusată pe concursuri

 

Alege Merida SCULTURA dacă:

- Pedalezi mai mult la munte și ai nevoie de o bicicletă mai ușoară care merge bine la deal

- Confortul, greutatea și viteza sunt toate importante în egală măsură

- Vrei o bicicletă perfectă “bună-la-toate”