Team Bahrain Victorious în 2023 - 18 victorii și o tragedie

Team BAHRAIN VICTORIOUS s-a confruntat cu un spectru întreg de emoții în acest sezon 2023. Ciclistii, care au concurat pe biciclete Merida, au obținut victorii în toate cele trei curse de Grand Tour însă, din păcate, l-au și pierdut pe Gino Mäder într-un tragic accident la curse, acesta fiind cel mai trist moment din istoria echipai.

La finalul sezonului, care s-a întins din Ianuarie până în Octombrie, Team BAHRAIN VICTORIOUS a câștigat 18 curse UCI. Primele au venit la începutul competiției Tour Down Under, mulțumită lui Phil Bauhaus în timp ce Jonathan Milan a venit cu ultima victorie a sezonului, la Gree Tour of Guangxi.

De la jumătatea lui iunie până la finalul lui septembrie Matej Mohoric s-a putut lăuda cu câștigarea cel puțin a unei etape în cinci curse consecutive pe etape. Iar asta înainte de a folosi noul gravel Merida Silex, câștigând în mod spectaculos Campionatul Mondial de Gravel. În afară de Mohoric, și alți cicliști au mai câștigat etape din curse Grand Tour, precum Jonathan Milan, Santiago Buitrago, Wout Poels și Pello Bilbao.

Cât privește Clasamentul General, cicliștii de la Team BAHRAIN VICTORIOUS au obținut 10 rezultate de Top 10: Damiano Caruso a terminat la Giro d'Italia pe 4, Mikel Landa a terminat Vuelta a España pe 5 și Pello Bilbao a terminat Tour de France pe 6.

Team BAHRAIN VICTORIOUS a câștigat clasamentul pe echipe la Turul Italiei, iar lui Jonathan Milan i s-a atribuit Maglia Ciclamino fiind câștigătorul la puncte în Roma.

Însă momentul care a îndoliat ciclismul de șosea în general și echipa BAHRAIN VICTORIOUS în special a fost la mijlocul lui iunie, la Tour de Suisse când, la finalul etapai 5, Gino Mäder a căzut pe coborârea spre Albula și s-a accidentat. Din păcate accidentul a fost grav, iar Gino a murit a doua zi. Ciclismul profesionist a pierdut prea devreme un mare talent prin Gino Mäder.

Tragicul eveniment a șocat lumea ciclismului, iar începând de la Turul Franței, Team BAHRAIN VICTORIOUS a promovat fundația #RideforGino care dorește să mențină viu angajamentul lui Mades în privința protejării naturii. De asemenea sloganul #RideforGino a fost imprimat pe tricourile și căștile echipei, pentru restul sezonului de ciclism.

Cat privește următorul sezon Team BAHRAIN VICTORIOUS va beneficia de o întinerire, cu Mikel Landa, Hermann Pernsteiner, Filip Maciejuk și Jonathan Milan care vor părăsi echipa la care se adaugă Heinrich Haussler obligat să-și încheie cariera din cauza unor probleme la inima.

Cât privește noii sosiți, Nicolo Buratti și Antonio Tiberi sunt două tinere talente care au dovedit deja ce pot la cel mai înalt nivel. De asemenea, cel mai nou în echipă este norvegianul Torstein Traeen, fiind și cea mai importantă nouă achiziție, la care se adaugă englezul Finley Pickering, foarte bun pe cățărări și Alberto Bruttomesso, un tânăr sprinter care promite.

Comparativ cu 2023, Team BAHRAIN VICTORIOUS va fi mai tânără, cu 13 din cei 27 de cicliști având vârsta de 25 ani sau mai puțin. Planul este ca tinerele talente să fie favorizate, cooperând în paralel cu două echipe din care vor fi selecționați cicliștii care demonstrează că pot mai mult, Team Friuli ASD și Cannibal-Victorious U19 Development Team.

Merida va furniza cursierele lor premium și acestor două echipe.

Foto: Sprint Cycling Agency