ANTONIO TIBERI, prezentul și viitorul ciclismului Italian

Giro d'Italia 2024 s-a încheiat cu tradiționala procesiune pe străzile capitalei italiene, încheiată cu un sprint grupat, câștigat de Tim Merlier (Soudal Quick-Step).
Linia de sosire a fost pe Via dei Fori Imperiali, locul unde se află monumentele romane care celebrează gloria împăraților din Roma Antică, iar duminică au fost încoronați doi noi lideri.

La numele Caesar, Augustus, Nerva și Traian, s-au adăugat Tadej Pogačar (Emiratele Arabe Unite) și Antonio Tiberi de la Team Bahrain Victorious.

Tiberi a devenit primul italian care a câștigat clasamentul „Cel mai bun tânăr rider” în aproape un deceniu și cel de-al treilea care face acest lucru în acest secol.

2 - sprintcyclingagency_0813554_1_2000px-1024x682.jpg

(photo Ilario Biondi/SprintCyclingAgency©2024)

„Este imposibil de descris acest sentiment”, a spus Antonio. „Este ca un vis; să fiu aici, în regiunea mea natală, cu tricoul alb de la Giro și pe locul 5 în clasamentul general este pur și simplu uimitor. Familia mea și fanii sunt cu toții aici și simt că abia am început să înțeleg ce am realizat și ce înseamnă asta. Este super emoționant pentru mine, un moment super special.”

Liderul din Bahrain a preluat tricoul în etapa a 11-a și l-a păstrat de atunci, în ciuda faptului că a pierdut aproape un minut în fața rivalilor săi din competiție în etapa a 15-a. Efortul său pe cățărarea Mottolino - despre care ulterior a spus că a fost cea mai grea zi pe care a avut-o pe bicicletă - a fost o demonstrație de a scoate maximul dintr-o „zi fără”, care i-a permis să se mențină în frunte cu câteva secunde prețioase. Din acea zi, și încetul cu încetul, a mărit diferența față de Thymen Arensman (IGD), care a terminat pe locul doi.

3 - sprintcyclingagency_0813733_1_2000px-1024x682.jpg

(photo Luca Bettini/SprintCyclingAgency©2024)

Performance Manager-ul Vladimir Miholjević a analizat ceea ce a fost al doilea Giro consecutiv în care un rutier din Bahrain a câștigat un clasament:
 „Câștigarea tricoului alb în Giro d'Italia este o realizare pentru echipă pe care am planificat-o, căreia ne-am dedicat și suntem super mândri. Este, de asemenea, un rezultat care ne dă o imagine bună despre ce ar putea face Antonio în viitor. Iar faptul că a semnat o prelungire a contractului la începutul cursei este foarte îmbucurător pentru noi și pentru el. Suntem pregătiți să îl susținem și să îl ajutăm să profite la maximum de talentul pe care îl are”

La baza acestei victorii au stat două performanțe fenomenale la contratimp, în ambele, în care Antonio a terminat pe locul 6. Prima, în etapa a 7-a, s-a încheiat cu o cățărare de test la Perugia, înainte de proba de plat de 31,2 km din etapa a 14-a. Adăugați la acestea o a treia săptămână în care a arătat că - în afară de Pogačar - avea cele mai bune picioare și cel mai mult curaj din grupul liderilor, iar ecartul de victorie a fost de 1'42”.

Într-adevăr, dacă nu ar fi existat o dublă pană nefericită în etapa a doua, care l-a obligat pe tânărul de 22 de ani să parcurgă ultima cățărare cu un pneu dezumflat, impresionantul său loc 5 în clasamentul general ar fi fost și mai bun. Cu toate acestea, în cadrul echipei nu există decât mândrie și bucurie pentru ceea ce a realizat acest tânăr și o anticipare cu privire la ceea ce poate fi capabil să facă.

4 - sprintcyclingagency_0813407_1_2000px-1024x682.jpg

(photo Luca Bettini/SprintCyclingAgency©2024)