Top 10 echipament ciclism - Pantaloni

În primele părți a acestei serii de articole am vorbit despre căști, ochelari și tricouri ciclism. În acest articol vorbim despre pantalonii de ciclism, deoarece fără această componentă a echipamentului de ciclism aproape că nici nu putem vorbi despre ciclism modern. 

 
Să începem cu ce este evident: pantalonii de ciclism au bazon. Șaua poate provoca dureri chiar și la distanțe mai scurte, însă la distanțe lungi fără bazon este chiar chin. Există tendința de a schimba șaua dacă provoacă durere, însă înainte de asta, merită investiți niște bani în pantalonii de ciclism de calitate, care are bazon, și dacă în continuare persistă problema cu durerea în zona părții dorsale prețioase, doar atunci să se treacă la schimbarea șeii. Nu puține sunt cazurile când își dai seama că nu șaua a fost de vină pentru durere ci lipsa bazonului. Bazonul adaptează forma șeii ca să se potrivească din punct de vedere anatomic cu corpul tău. O altă funcție deosebit de importantă a bazonului este aerisirea: prin pedalare mușchii generează multă căldură, respectiv apare transpirația și dacă nu se aerisește zona inghinală, disconfortul creat devine deranjant. Este recomandat utilizarea bazonului cu microperforații care favorizează circulația aerului și care asigură microclima optimă pentru această zonă sensibilă. Bazonul profesional este fabricat din materiale care drenează transpirația și mențin starea de uscat la nivelul pielii.  Un alt aspect important este grosimea bazonului. Bazonul prea gros incomodează atât la pedalat cât și la umblat. Soluția optimă este bazonul cu grosime calibrată: la margini grosimea bazonului este mai mică, iar acolo unde trebuie să protejeze mai mult, grosimea este mai mare. Acest lucru ajută și la aspectul estetic al pantalonilor. 
 
200618 nw nadragok 1
 
200618 nw nadragok 2
 
200618 nw nadragok 8
 
Materialul textil din care sunt realizați pantalonii trebuie să corespundă mai multor cerințe: trebuie să dreneze transpirația pentru ca pielea să rămână uscat. În acest caz sunt valabile aceleași cerințe despre care am vorbit la tricourile de ciclism. O cerință în plus la pantalonii de ciclism este ca materialul să ajute mușchii picioarelor la depunerea efortului: materialele cu compresie, care se mulează pe corp au o contribuție puternică. La pantalonii cu bretele și bretelele trebuie să fie din material respirant. Alege pantaloni cu cusături aplatizate. 
 
200618 nw nadragok 7
 
Pantalonii de ciclism putem clasifica în două mari grupe. Există modelele tip lycra, care se mulează pe corp și există modelele cu croială lejeră, tip  baggy. Primele modele au bazonul cusut de pantaloni, în interior, iar modelele lejere se poartă cu pantaloni de corp, care au bazon. Modelele care se mulează pe corp drenează mai bine transpirația și prezintă o mai mică rezistență față de aer: sunt prima alegere pentru cicliștii profesioniști. Pentru persoanele cărora nu le place acest stil strâmt, există modelele lejere, tip baggy.
 
 
Încă câteva caracteristici care se pot lua în calcul la alegerea pantalonilor de ciclism: 
 
  • Modelele strâmte sunt disponibile în varianta cu și fără bretele. Cele fără bretele facilitează dezechiparea, iar modelele cu bretele sunt mai confortabile la purtare. 
  • Dacă alegi model baggy, atunci alege un model pentru pantalonii de corp realizat din material tip plasă, pentru o mai bună aerisire.
  • Este o cerință de bază să nu fi îngrădit în libertatea de mișcare: înainte să cumperi, probează!
  • Fi atent la cusături! Cusăturile aplatizate sunt foarte importante, dar și poziționarea lor poate cauza irtitațiile pielii. Pantalonii profesionali sunt proiectați în așa fel ca cusăturile să nu deranjeze!  
  • Curățare și utilizare: la utilizarea materialelor tehnice totdeauna trebuie respectate indicațiile de pe etichetă și atunci vor dăinuii mult timp. După ce ai respectat temperatura și detergentul specificat de etichetă, aceste haine nu se pun în uscător, deoarece se usucă rapid. În timpul utilizării, aceste materiale fine, pot fi deosebit de ușor deteriorate: problema cea mai des întâlnită la cicliști este scaiul de pe mănuși, care pot face ravagii la materialele tehnice din care sunt realizate pantalonii de ciclism.
 
200618 nw nadragok 3
 
200618 nw nadragok 4
 
200618 nw nadragok 5
 
200618 nw nadragok 6
 
Întreaga paletă de pantaloni de ciclism le găsești aici.
 
În curând un alt articol util despre pantofii de ciclism, iar până atunci vă dorim o pedalare plăcută!